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Restaurante . Xé-Nu . Restaurante


The project is launched based on the conceptual references that form the basis of the communication and image strategy: The House, and Angolan Culture.

Starting from the appropriation of an old colonial building, we sought to maintain the essence of its exterior characteristics with just a few notes of new interior experiences and materialities. To achieve this objective, it will be essential to regulate the integration of all infrastructures that currently occupy the main facade of the building without any rules.

With this strategy we intend to contribute to the regeneration of the urban experience of Rua Joaquim Kapango, taking full advantage of its most interesting characteristics, such as its generous width occupied by leafy trees.

Inside, noble materials dominate, such as wood and golden brass, in stark contrast to concrete, polished or textured to approximate the textures of wood. All elements must harmonize in this strategy, including furniture, lighting and even works of art that characterize the spaces.

On the first floor, from an entrance hall, we can access the Bar and Lounge, or the large Golden Room, where the roof space is used to increase the ceiling height, and create a space that resembles the archetype of a house. This floor also houses the main kitchen and sanitary facilities for customers. Around a small outdoor space, the various necessary technical areas are managed, as well as areas for staff.

The new floor, with flexible occupancy (provided by a movable wall) will provide the possibility of creating a private room, with a close relationship with the culinary creation laboratory, the center of all the restaurant’s activity.

PT O projecto lança-se a partir das referências conceptuais que estão na base da estratégia de comunicação e imagem: A Casa, e a Cultura Angolana.

Partindo da apropriação de um antigo edifício colonial, procuramos manter a essência das suas características exteriores apenas com alguns apontamentos das novas vivências e materialidades interiores.

Para o cumprir deste objectivo, será fundamental regrar a integração de todas as infraestruturas que actualmente ocupam sem qualquer regra a fachada principal do edifício.

Com esta estratégia pretendemos contribuir para a regeneração da vivência urbana da Rua Joaquim Kapango, tirando total partido das suas características mais interessantes, como a sua generosa largura ocupada por frondosas árvores.
Já no interior, dominam os materiais nobres, como a madeira e o latão dourado, em franco contraste com o betão, polido ou texturado para se aproximar às texturas da madeira. Todos os elementos se deverão harmonizar nesta estratégia, incluindo o mobiliário, os aparelhos de iluminação e até as obras de arte que venham a caracterizar os espaços.

No primeiro piso, de um átrio de chegada, podemos aceder ao Bar e Louge, ou à grande Sala Dourada, onde o vão da cobertura é aproveitado para aumentar o pé-direito, e criar um espaço que remete para o arquétipo de uma casa. Neste piso localiza-se também a cozinha principal, e as instalações sanitárias para os clientes. Em torno de um pequeno espaço exterior, gerem-se as várias áreas técnicas necessárías, como também as áreas para o pessoal.
O novo piso, de ocupação flexível {proporcionada por uma parede móvel) irá proporcionar a possibilidade criação de uma sala privada, com relação próxima com o Laboratório de criação culinária, o centro de toda a actividade do restaurante.

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Type. Tipo                                                         

Private Comission . Encomenda Privada

Location . Localização                                 

Luanda . Angola

Use . Programa

Restaurant . Restaurante

Year . Data

2013

Client . Cliente

Helt Araújo

Architecture . Arquitectura

Marcelo Dantas + Olga Sanina + César Martins